Uw heup kan zonder problemen gebruikt worden voor buigen van de heup. Maar de eerste zes weken na de operatie raden wij aan om niet dieper te buigen dan 90 graden met de heup. Dus u kunt gewoon gaan zitten op een normale stoel, maar liever niet op een diepe lage bank. Let er ook op dat u de eerste 6 weken niet diep buigt en tegelijkertijd de knie naar binnen draait. Hierdoor kan uw kunstheup uit de kom schieten (dat noemen we ook wel een luxatie).
Nee hoor, dat hoeft niet. Slapen mag u ook op de zij doen. Een kussen tussen de knieën leggen kan comfortabeler liggen omdat er dan wat minder spanning op het wondgebied aanwezig is. Let op dat de knieën evenwijdig van elkaar liggen wanneer u draait. Let erop dat uw benen niet helemaal gekruisd zijn bij het uit bed stappen.
Ja, dat is gedurende de eerste 4 tot 8 weken normaal. Omdat u minder loopt dan eerst, blijft het been wat dikker. Dit trekt vanzelf weer weg naarmate u meer gaat oefenen. Leg uw benen wat omhoog ter vermindering van de zwelling. Indien de zwelling fors toeneemt en gepaard gaat met een pijnlijk gespannen kuit moet u contact met ons opnemen.
Er is tijdens de ingreep veel gebeurd en dat speelt zich af diep van binnen, onder de lies als het ware. De pijn die u tevoren mogelijk in de lies had, was afkomstig uit het versleten gewricht. De pijn die u daarna heeft, komt uit het herstellende weefsel bij het kunstgewricht. De liespijn zal na een aantal weken tot maanden verdwijnen. We maken altijd na 6 weken een gerichte röntgenfoto, onder ander om uit te sluiten dat de positie van de heupprothese iets te maken heeft met de liespijn.
Wissel lopen, staan en zitten regelmatig af. Zowel stilzitten als overmatig trainen kan leiden tot pijnklachten, dus zorg voor een goede balans. Het is bij een heupprothese aan te raden om u te laten begeleiden door een fysiotherapeut. Hij of zij heeft veel ervaring in de begeleiding en kan u gemakkelijk vertellen wat in uw situatie het beste past.
Het maakt eigenlijk weinig uit. Zolang u maar een steunmiddel hebt waarbij u een goed looppatroon kunt nastreven. Onze voorkeur gaat uit naar krukken, omdat een rollator de neiging kan hebben om voor u uit te rollen. Dat doen krukken niet. In ieder geval de eerste drie tot vier weken adviseren wij om steunmiddelen te gebruiken. Daarna kunt u, bij voorkeur in overleg met uw fysiotherapeut, proberen met 1 kruk te gaan lopen.
Een stelregel is: als u zonder krukken goed kunt lopen, dan is het meestal ook weer mogelijk om te gaan fietsen. Belangrijk is dat u zich zeker voelt in het verkeer. Probeer het eerst op een hometrainer.
Of u weer kunt autorijden is afhankelijk van uw eigen inschatting. Volgens de Nederlandse verkeerswet bent u als automobilist zelf verantwoordelijk voor deze inschatting. Uw orthopedisch chirurg kan hierin geen verantwoordelijkheid nemen. Ook zult u geen goedkeuringsbriefje van ons kunnen krijgen.
Over het algemeen blijkt, uit beperkt aanwezig onderzoek hierover, dan u ongeveer 4 tot 6 weken na een heupoperatie aan de rechterkant weer goed in staat bent tot het bedienen van uw rem- en gaspedaal. Voor de linkerzijde betreft dit meestal twee weken om de koppeling weer goed in te trappen. Hieronder geven wij u een aantal voorwaarden waarmee u kunt inschatten of u weer kunt autorijden.
- U kunt de geopereerde heup of knie volledig belasten.
- U heeft een goede controle over beide benen.
- De pijn is duidelijk verbeterd.
- U gebruikt geen medicijnen meer die uw rijvaardigheid beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan morfine (tramal, oxycontin, oxynorm).
Heeft u een automaat en bent u links geopereerd? Dan zijn vooral punt 3 en 4 van belang.
Twijfelt u of u alweer in staat bent om deel te nemen aan het verkeer? Dan kunt u beter nog even wachten.
Uw orthopedisch chirurg kan niet beoordelen/bepalen of u verzekerd bent wanneer u besluit aan het verkeer deel te nemen. Wij raden u aan om contact op te nemen met uw eigen verzekeringsmaatschappij. Verzekeraars kunnen andere standpunten innemen dan hetgeen wij hierboven hebben vermeld.
Uw prothese is gemaakt van de meest hoogwaardige en slijtvaste materialen die er momenteel bestaan. Dat wil niet zeggen dat het onkwetsbaar is, maar ook heeft de prothese geen specifieke houdbaarheidsdatum. Uit uitgebreid onderzoek, waarin mensen met een prothese jarenlang gevolgd worden, blijkt dat ongeveer 80-90% van de patiënten deze eerste prothese nog steeds heeft na 15 jaar. Een en ander is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren, onder andere hoeveel activiteiten u uitvoert ermee. Vergelijk het maar met een autoband: rijdt u veel, trekt u hard op en remt u hard en veel, dan slijt uw profiel sneller op. Vervangen van de prothese is mogelijk, maar dit zijn vaak uitgebreide operaties met langere revalidatieduur en meer risico’s.
Dat is afhankelijk van het soort werk. Heeft u zittend werk en kunt gemakkelijk op uw werk komen, dan zou u na een paar weken al aan de slag kunnen. Indien het fysiek werk betreft, kan het een paar maanden duren voordat dat weer gaat.
De meeste mensen kunnen na 6 weken zonder krukken lopen. Daarmee is de revalidatie nog niet voorbij. Het is bij ieder mens verschillend en afhankelijk van diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan uw eigen inzet, uw fysieke conditie van te voren en uw eigen eisen ten aanzien van de mogelijkheden die de ingreep u biedt. Het merendeel van de mensen is na drie maanden zo ver dat zij weer kunnen werken, ook als dit fysieke arbeid betreft. Een eind stadium is pas na 1 jaar bereikt.
Een heupprothese is zeer slijtvast, maar kan wel slijten. Dit proces gaat sneller bij sporten zoals hardlopen. In het algemeen geldt dat wij sporten niet adviseren als die gepaard gaan met forse slijtagebelasting of een hoog risico op een breuk van het bovenbeensbot. Denk hierbij bijvoorbeeld aan motorcross, skiën en off road mountainbiken. Uiteraard zit een ongeluk in een klein hoekje, dus weest u alstublieft altijd wat voorzichtiger.
De gewone sauna is geen probleem als de wond weer goed hersteld is. Wij raden aan om het in ieder geval de eerste 2 tot 4 weken niet te doen. Ten aanzien van infraroodsauna: er is geen wetenschappelijk bewijs dat het een probleem zou zijn voor de prothese. Wij adviseren wel altijd om gelijk te stoppen als u klachten ervaart. Wacht tenminste 6 weken tot u in de infraroodsauna gaat. Dan is de heup goed vastgegroeid aan het bovenbeensbot.
Nee, dat bestaat niet. U krijgt tegenwoordig wel een “prothese paspoort“, maar dit is een formulier waarop staat dat u een bepaalde prothese heeft. Dit is echter geen officieel reisdocument en is als zodanig ook geen bewijs bij de douane.
U kunt 6 tot 8 weken na de ingreep weer veilig vrijen zonder groot risico dat de heup uit de kom gaat. U kunt bij de orthopedisch consulent vragen naar de informatiefolder. Hierin staan veilige standjes voor u en uw partner. In verband met auteursrecht is het helaas niet mogelijk om deze folder op onze website te delen.